Julesnadder: Skinkestek

For svenskene er den selve jula – og i Norge følger flere etter.

Skinkestek med surkål er en god gammeldags tradisjonsrett som smaker himmelsk. Sprø svor, saftig kjøtt og smakfullt tilbehør, akkurat slik det alltid har vært.

Ingredienser

8 porsjoner

2 kg skinkestek uten ben

4 ts salt

1 ts pepper

5 dl vann

3 stk gulrot

1stk løk

Til surkål

1 1⁄2 kg hodekål

4 stk eple

2 ts salt

4 ts karve

5 dl kjøttkraft

Slik gjør du:

1. Rens løk og del den i store båter. Skrell gulrot og del i store biter. Legg grønnsakene i en ildfast form.

2. Ta av strømpen på skinkesteken. Bruk en skarp kniv og rut svoren. Gni steken inn med salt og pepper og legg den på grønnsakene i den ildfaste formen.

3. Stikk et steketermometer inn i den tykkeste delen av steken. Hell 5 dl kokende vann i formen og sett den inn i forvarmet ovn på 230 °C. Damp steken i ca. 45 minutter.

4. Skru temperaturen ned til 175 °C og stek videre. Steken er ferdig når steketermometeret viser 74 °C, dette tar 1,5 - 2 timer avhengig av stekens størrelse. Bruk eventuelt ovnens grillfunksjon for å få en sprø svor mot slutten av steketiden. La steken hvile i ca. 15 minutter før du skjærer i den.

5. Finsnitt kål og del eple i båter.

6. Legg kål, eplebåter, salt og karve lagvis i en kjele. Hell på kraft. Kok opp og la alt trekke i ca. 45 minutter. Rør godt underveis. Smak til med eddik og sukker.

7. Skyll og rens tyttebær. Legg dem i en bolle sammen med sukker og la det stå noen minutter. Rør godt til sukkeret er oppløst.

8. Del eple i båter. Stek dem sammen med svisker i en stekepanne med smør.

Steken har en deilig sprø svor og du kan nå skjære den opp i skiver. Server med hjemmelaget surkål, epler, svisker og rørte tyttebær. Kokt potet passer bra til denne klassiske retten.

Besøk Matprat.no for flere tips og oppskrifter