Julesnadder: Pinnekjøtt

Pinnekjøtt med rotmos er blant de desiderte julefavorittene i nord.

Valget mellom røkt og urøkt pinnekjøtt er i dag en smaks sak, men opprinnelig handlet dette om konservering, der man på Vestlandet røkte kjøttet for å sikre holdbarheten.

Ingredienser

5 porsjoner

2 kg pinnekjøtt , gjerne mer til et sultent lag!

Til rotmosen:

114 kg kålrot

2 stk gulrot

1 stk potet

1 dl kremfløte

3 ss smør

ca. 2 ts salt

12 ts pepper

1 stk vossakorv , ring à 500 g.


Slik gjør du:

1. Vann ut pinnekjøttet i rikelig med vann i ca. 30 timer, la det stå i romtemperatur.

Når pinnekjøttet vannes ut får det tilbake sin naturlige væskebalanse og saltmengden reduseres. Utvanningstiden varierer litt etter hvor mye kjøttet er tørket, tykkelsen på kjøttstykkene og temperaturen på vannet. Lunket vann gir raskere utvanning. I butikken får du også kjøpt ferdig utvannet pinnekjøtt, beregn da ca. 600 gram pr. porsjon.

2. Legg en metallrist eller bjørkepinner uten bark i bunnen av en vid kjele. Fyll på vann så det står i høyde med risten. Legg pinnekjøttet over og sett på lokk. Damp pinnekjøttet på svak varme i ca. 3 timer. Pass på så det ikke koker tørt, fyll eventuelt på med mer vann. Biter av Vossakorv kan dampes sammen med pinnekjøttet de siste 15 minuttene.

3. Skrell kålrot, gulrot og potet. Del dem i grove biter og kok dem møre i lettsaltet vann. Hell av kokevannet og mos grønnsakene.

4. Ha i smør og fløte. Smak til med salt og pepper, og eventuelt litt revet muskat.

Deilig nydampet pinnekjøtt, Vossakorv og rotmos klart til servering. Server gjerne med kokte mandelpoteter og kokesjyen fra pinnekjøttet.

Pinnekjøttet kan om ønskelig brunes lett i stekeovnen. Legg pinnekjøttet på rist over langpanne. Sett det høyt i ovnen på sterk varme eller under grillen i ca. 5 minutt. Følg godt med.

For flere oppskrifter: Matprat.no

Foto: Studio Dreyer-Hensley