Høstdrøm: Lammesteik

Populær og tradisjonsrik.

Lammestek er noe de fleste av oss setter pris på. Her en tradisjonell stek med grytestekte grønnsaker og poteter.

Ingredienser

Beregnet for seks porsjoner

1 stk lammelår ca. 2,5 kg

3 båt hvitløk

2 ts salt

1⁄2 ts grovmalt pepper

1 ts tørket rosmarin

5 dl kokende vann

1 kg potet

1 stk purre

2 stk gulrot

3 stk persillerot

1 båt hvitløk

1 ts salt

1⁄2 ts grovmalt pepper

1 ts provencekrydder

2 ss olje

Saus:

5 dl kraft fra steika, eventuelt buljong

11⁄2 ss maisstivelse (maizena) rørt ut i 2 ss vann

Slik gjør du

1. Sag av den ytterste delen av knoken på lammelåret. Skjær ut isbeinet med en spiss kniv, eller kjøp ferdig preparert lammestek. Rens hvitløk og skjær den i skiver. Stikk dem inn i små, skrå lommer i steken.

2. Krydre steken med salt, pepper og rosmarin. Legg lammesteken i en ildfast form, og stikk inn et steketermometer. Sett steken i ovn på 125 °C. Når termometeret viser 65 - 70 °C er kjøttet rosa, og når det viser 76 °C er det gjennomstekt. Hell over det kokende vannet den siste halvtimen av steketiden.

Normal steketid for lammestek på ca. 2,5 kg er ca. 3 timer.

3. Skrell potet og rens grønnsaker, kutt det grovt opp. Varm olje i en jerngryte og fres det hele i 5 minutter sammen med krydder. Ha på lokk, og la det stå på svak varme til grønnsakene begynner å bli møre. Rør om av og til.

4. Ta ut steken, pakk den inn i aluminiumsfolie og la den hvile i ca. 15 minutter.

5. Hell stekesjyen i en liten kjele. Ha grønnsakene over i den ildfaste formen og stek dem på 225 °C i ca. 15 minutter. Kok opp stekesjyen, og rør inn maizenajevning.

Foto: Matprat / Alf Børjesson

For flere oppskrifter og tips, besøk matprat.no