Høstdrøm: Erter, kjøtt og flesk

Lange tradisjoner! Massevis av smak!

«Erter, kjøtt og flesk» er norsk mat med lange tradisjoner og masse smak. Ofte er det de lokale tradisjonene som avgjør hva slags kjøtt som brukes.

Ingredienser

Beregnet for fire porsjoner.

900 g saltkjøtt

700 g lettsaltet sideflesk

2 stk gulrot

1 stk løk

1⁄2 stk purre

250 g gule erter

3 ss frisk timian

8 stk potet (melne)

1 stk kålrot


Slik gjør du

1. Legg erter i bløt, gjerne over natten (ca. 8 timer). Bruk rikelig med kaldt vann.

2. Skyll saltlake av kjøtt og flesk.

Dersom kjøttet er veldig salt bør det ligge noen timer i vann først (eventuelt over natten).

3. Rens gulrot, løk og purre, og kutt grønnsakene i grove biter.

4. Legg kjøtt, flesk og grønnsaker i en kjele, hell på kaldt vann slik at det akkurat dekker. Tilsett 1 ss sukker og kok opp.

Ved å ha i 1 ss sukker, tar man vekk bittersmaken som saltet kan gi i slik salt mat.

5. Skum godt av, og kok kjøttet i ca. 2 timer og 30 minutter til det er mørt.

6. Kok erter i nytt kaldt vann, se til at vannet dekker ertene. Skum av underveis, og tilsett timian. Kok ertene på svak varme i ca. 2 timer og 30 minutter. Smak til med salt og grovmalt pepper.

7. Skrell potet og kok dem møre, ca. 20 minutter.

8. Skrell kålrot, og kutt dem i skiver. Kok skivene møre i lettsaltet vann, 5-10 minutter.

Skjær kjøttet i passe serveringsstykker og server erter, kjøtt og flesk sammen med melne poteter og kokt kålrot.

Foto: Matprat / Synøve Dreyer

For flere oppskrifter og mer inspirasjon: Besøk Matprat.no